دکتر محمدرضا سنگری

 

آشنایی با دکتر محمدرضا سنگری:

دکتر محمدرضا سنگری در یکم آبان سال ۱۳۳۳ در شهرستان دزفول متولد شد. او در دانشگاه در رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی مشغول به تحصیل شد و در سال 1373 با مدرک دکتری از دانشگاه تهران فارغ‌‌التحصیل شد. دکتر سنگری مؤلف مقالات و کتابهای متعدد بوده است که از جمله‌ی آنها می‌توان به کتاب‌های درسی آموزش و پرورش در مقاطع مختلف مانند ابتدایی و دبیرستان  و ادبیات انقلاب و شعر و ادبیات آیینی و عاشورایی اشاره کرد. آثار دکتر سنگری از منابع اصلی در این موضوعات به‌شمار می‌رود. بیشتر آثاری که توسط نشر خورشیدباران از ایشان منتشر شده در زمینه‌ی نثر ادبی و عاشورایی و ادبیات فارسی است.

نام دکتر محمدرضا سنگری در جامعه ادبی ایران با عنوان نویسنده و ادیب شناخته شده است و در حال حاضر اشعار و آثار گرانبهایی از ایشان به چاپ رسیده و در حافظه مخاطبان نقش بسته است. این پژوهشگر در زمینه بررسی آثار ادبی و نقد آنان نیز صاحب نظر بوده و فعالیتهای گسترده‌ای داشته است. وی علاوه بر موارد مذکور فعالیت‌های گسترده و شایان ذکری در زمینه ویرایش و ارائه کتب درسی به انجام رسانده است.

بررسی آثار دکتر محمدرضا سنگری:

برای دیدن فهرست کامل کتاب‌های دکتر سنگری، می‌توانید به صفحه‌ی زیر بروید:

کتابشناسی دکتر محمدرضا سنگری

 

لیست محبوبترین کتابهای دکتر سنگری

همانگونه که در بالا بیان شد، دکتر سنگری آثار متنوع و متفاوتی را به جامعه ادبی ارائه نموده است که می‌توان آنها را به صورت زیر دسته‌بندی کرد:

– آثار پژوهشی دکتر سنگری در زمینه‌ی عاشورا:

اکثر پژوهش‌های دکتر سنگری در عرصه عاشورا و اتفاقات مربوط به این واقعه می‌باشد. در این کتاب مخاطب با وقایع واقعه‌ی عاشورا و تحلیل شخصیت شهدای این واقعه‌ی تاریخی و لایه‌های پنهان ادبیات عاشورایی آشنا می‌شود. مهمترین آثار پژوهشی دکتر سنگری در زمینه عاشورا عبارتند از:

  • «آینه‌داران آفتاب»، 2 جلد: پژوهش و نگارش نو از زندگی و شهادت یاران اباعبدالله الحسین (ع)
  • «عاشورانگاران»: 7 جلد: پژوهش و تحقیق در منابع، مقاتل و مآخذ عاشورایی
  • «آینه در کربلاست»: پژوهش و نگارشی نو در بازشناخت نهضت عاشورا
  • «آیینه شکنان»: پژوهش تاریخی درباره‌ی زمینه‌سازان و تبهکاران عاشورا
  • «عاشورای شعر»: تحلیل و پژوهشی در شعر عاشورایی عصر انقلاب اسلامی

 

نثر ادبی دکتر سنگری:

می‌توان بیان نمود که این ادیب ایرانی در حوزه‌ی نثر ادبی، چه در آفرینش و چه در تحلیل و نقد این گونه‌ی ادبی، در طول چند دهه، فعالیتها و آثار چشمگیر و گسترده‌ای داشته است. از جمله آثار ایشان در این زمینه که بیشتر رنگ مذهبی و عاشورایی دارند می‌توان به کتابهای زیر اشاره کرد:

  • «سیب و عطش»:  نثر عاشورایی
  • «روایت عطش و آتش»: نثر عاشورایی
  • «گلبرگ‌ها + تافا»: نکته‌گویی‌ها و گزینه‌گویی‌ها
  • «غروب بود و تو بودی»: مجموعه نثر ادبی
  • «یادهای سبز»: مجموعه‌ی 45 نوشته و قطعه ادبی با مضامین مذهبی و اخلاقی
  • «ع‍اش‍ورای‍ی‌ه‍ا»: متن‌هایی کوتاه درباره‌ی عاشورا

تحلیل و پژوهش‌های ادبی دکتر سنگری:

دکتر سنگری دارای آثار تحلیلی و پژوهشی بسیاری می‌باشد. بیشتر نقدهای او نیز در زمینه کتب آموزشی و ادبیات آیینی است. به همین خاطر اغلب در جشنواره‌ها و کنگره‌های ادبی از ایشان به عنوان داور یا سخنران دعوت به عمل آمده است.

از مهمترین آثار ایشان در این زمینه می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • «نثر شاعرانه»: تحلیل و بررسی نثر و قطعه‌ی ادبی
  • «نقد و تحلیل ادبیات منظوم دفاع مقدس»: تحلیل سبک‌شناسانه، بررسی قالب‌ها و گزینش نمونه‌ها
  • «سلام موعود»: بیان تحلیلی و توصیفی از زیارت ناحیه مقدسه
  • «پیوند دو فرهنگ»: فرهنگ عاشورا و دفاع مقدس
  • «از نتایج سحر»: پیرامون تحلیل شعر انقلاب
  • «قلم‌های قدبلند»: سیری در ادبیات دفاع مقدس و مقاومت

– دیگر آثار دکتر سنگری:

دکتر سنگری کتاب‌های زیادی را تألیف و به بازار نشر ارائه نموده است که بیشتر آنها به چاپ‌های مجدد رسیده‌اند. کتاب‌های روانشناسی، تربیتی، نقد ادبی، و کتاب‌های شعر تنها برخی از آثار ایشان می‌باشند. لازم به ذکر است که ایشان فعالیت گسترده‌ای در زمینه‌ی تألیف کتب درسی داشته است.

همچنین، دکتر سنگری از سخنرانان پراقبال و پرمخاطب به شمار می‌آید که برخی از سخنرانی‌های ایشان به صورت کتاب درآمده است که کتاب «روز دهم 2» یکی از این آثار است.

برای آشنایی بیشتر با دکتر سنگری به لینک‌های زیر بروید:

تألیفات:

3 دیدگاه در “دکتر محمدرضا سنگری

  1. اسماعیل قنواتی گفت:

    کتابهای دکتر سنگری همیشه خواندنی و شورانگیزند . چه آثاری که در زمینه ی عاشورا و قیام امام حسین علیه السلام تالیف شده اند و چه کتابهایی که موضوع تربیتی و آموزشی دارند. سالها قبل افتخار حضور در یکی از سخنرانی های ایشان را داشتم که د آن زمان مرا با جنبه های کمتر شناخته شده و کمتر بازگو شده ی حماسه ی اباعبدالله علیه السلام و یاران بلندمرتبه و خالص آن حضرت مواجه کرد و لحظاتی به یادماندنی و مبدا برای جستجوهای دیگرم در این زمینه شد و از این بابت هم از این استاد بزرگوار متشکرم . امیدوارم خداوند متعال به ایشان اجر اخروی و توفیق دنیوی برای گام برداشتن استوار در مسیر انسان ساز و راستین امام حسین علیه السلام عطا نماید .

  2. دکتر سنگری یکی برجسته ترین ادبای معاصر هستند و وجود ایشان برای کشور ما و تمام فارسی زبانان غنیمتی است و کارهای پرشماری در ادبیات فارسی و نقد ادبی و شعر و نثر ادبی انجام داده اند. در حوزه نثر عاشورایی یکی از بهترین آثار ایشان کتاب سیب و عطش و در تاریخ عاشورا و وقایع نگاری آن کتاب وزین آینه داران آفتاب است. به نظرم نقطه قوت کارنامه ایشان این است که حجم بسیار آثارشان موجب نزول کیفیت نشده و آثارشان در مرتبه ای والا از محتوا و اصول فنی قرار دارد. کتاب دیگری که از ایشان خوانده ام و در خاطرم مانده کتاب گلبرگها به اضافه تافا بود که سالها قبل از نمایشگاه کتاب تهران خریداری نمودم و جملات قصار دکتر سنگری در آن موضوع بندی شده و ساختار فوق العاده جذابی دارد و گاه به گاه به آن مراجعه می‌کنم. و کتاب دیگری نیز در زمینه عاشورا هست که آن هم بسیار متوازن نوشته شده به نام نثر شاعرانه که نثر ادبی را که گونه ای کمتر شناخته شده است به خواننده معرفی می کند.

  3. محمدرضا سلطان پور گفت:

    دکتر سنگری نویسنده ای ارجمند و دانشمندی توانا هستند که آثارشان متحول کننده و راهنماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *